Wednesday, February 27, 2013

Jom ke karnival

Assalamualaikum...

Ape kabo kengkawan blogger?Lame i oll's tk ke udara ke alam maya ini.Hari ke hari nak ngedate,tp tiada kelapangan dan tahap boring terlampau sgt kot.Tapi gagahkan jua tangan gatal ini untuk menaip.hihihi...
Hari minggu ni ke mane?Dah ade perancangan kah?Just nak bagi info tentang karnival yang akan diadakan di Putrajaya minggu ni.



Akan berlangsung selama 4 hari di presint 2 putrajaya bermula 28 februari ni.Jom beramai-ramai kpd sesiape yg tak tau nak pegi mane tu leh bawak family sekali.



Monday, February 18, 2013

Patutkah try online bisnes?

Assalamualaikum...

Selamat petang kawan2...hari ni nak ngedate gakla entry sbb dh lame tandus dgn aktiviti2 kerja.Kengkadang sampai tkde idea nak masukkan entry ape.So,i oll's selitkanlah aktiviti hari ni di mana i oll's menghadiri course sesi membuat bisnes online kat office ni.Teruja sebenarnye nak berniaga tp tak tau produk ape nak dipasarkan,Tu yg i oll's dan kawan daftar jugakla sambil nak memenuhkan kuota aktiviti pembelajaran we oll's ni.Semasa sesi course tu,we oll's didedahkan dgn cara2 nak memulakan bisnes dan tips-tips nak kembangkan bisnes.Maklumla sekarang ramai dah org join bisnes online so rasa2 nak berjinak-jinak ngan bisnes tu bolehla mulakan sekarang.Untuk permulaan maybe tk berape menguntungkan tp hasil kesabaran ape yg kita buat ni insya allah akan berhasil.Yang penting minat dan ketekunan kita menjalankn perniagaan tu.Ha..tu dia..semangat waja nak meniaga dh dtg tp kene study dulu produk ape nak jual.Gunakan kesempatan ini sebaik mungkin dan rajin-rajinle masuk social network ni.Fb,Twitter,blog dan seangkatan dgnnye untuk lebihkan promosi.





Ni semua antara online business yg hangat di pasaran.Setakat ni i oll's dah menggunakan perkhidmatan doorstep iaitu pembelian barang2 rumah contohnye barang2 dapur terus ke rumah.Ade setengah-setengah produk yg kadang2 tkde di pasaraya u oll's boleh dptkan di sini.Kalau sesiapa yg malas nk ke shopping kompleks ke atau nak ke pasar borong,bolehla mencuba service ni.Cepat jugak sampai ke destinasi tp disebabkan i oll's ni duk putrajaya agak sukar jugak diorg nak cari tmpatnye.Harga yg ditawarkan pun agak murah gakla.So,sekiranya ade peluang untuk nak meniaga ni bolehla cube2 untuk daftar kt mane2 online business yg menawarkan peluang2 perniagaan.Mane la tau barang kite jual tu mendapat sambutan ramai.At least dapatla income untuk simpanan kita.


Friday, February 8, 2013

My Lovely Day...

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...Hari ini bersamaan 8 February 2013... rase syukur ke HadratNya kerana diberikan nikmat dan kebahagiaan yang tidak ternilai.Sesungguhnya rase amat syahdu kerana hari ini i oll's di lahirkan di muka bumi ini.Hari ini akan dikenang sebagai sejarah yg diingati moge i oll's menjadi insan yg lebih baik dan sentiasa beramal KepadaNya.Amin...



Terima kasih tak terhingga buat kengkawan yg mengingati diri ini.Love u oll's ketat2....

XOXO


Thursday, February 7, 2013

Macaroni goreng daging

Salam u oll's...

Nak masak ape yek?Tibe2 kerajinan menepis kemalasan mlm td.Nak masak nasi,bosan pulak hari2 nasi je kan.Ape kate cube western pulak.I oll's teringat nak try masak macaroni goreng sbb macaroni tu dah lame beli tp tk bermasak.So this is the time to goreng menggoreng..Nak resipi sekali pun ade klu sesiape yg berminat nak masak.


Ni lah ropenye setelah digoreng.Nak cube?Resipinye leh tgk kat bawah.

Bahan-bahannye:

Macaroni               setengah bungkus
Bawang merah       2 biji (di potong dadu)
Bawang putih         3 biji (di potong dadu)
Lobak                    setengah biji (dihiris halus panjang2)
Daging cincang       setengah bungkus
Fish cake               ikut suka banyak mane(dihiris kecil2)
Cili boh                  1 bekas kecil
Telur                      1 biji
cube ikan bilis         1 cube
garam                     secukup rase
olive oil                   sedikit sahaja

Cara-cara:

Rebuskan dahulu macaroni dlm periuk.Letakkan sedikit olive oil agar tidak melekat.
Tumiskan bawang merah,putih sampai naik bau.Masukkan daging cincang dan masak smpai lembut.
Masukkan cili boh.Tumis smpai masak.Letakkan sedikit air supaya tidak kering sangat.Masukkan cube ikan bilis,telur,fish cake dan lobak.Goreng sampai sebati.
Lastly barulah masukkan macaroni yg dah rebus tu serta serta sedikit garam sebagai perasa.

Boleh dimakan bersama sambal ikan bilis klu nak pedas.

Selamat mencuba...






Tuesday, February 5, 2013

Indahnya Desaku

Assalamualaikum...

Bersama ke udara semula...just nak review aktiviti time balik kg ari tu.Cuti hari Wilayah hari tu,i oll's bercuti di kg halaman.3 hari je cutinye tp cukup untuk melepaskan kerinduan pada ibu bapa.Maklumle,anaknye ni susah beno nak balik.Sekali sekala balik rase tenang dan aman dapat tgk keindahan kt kg ni.Rindu ngan suasana zaman bermain time kecik2 dulu.Mase dolu2 ramailah kengkawan lagi kat sini tp sekarang ramai yg dah berhijrah ke bando utk mencari rezeki.Termasuklah i oll's.


Masih banyak pokok2 yg mak dan ayah i oll's tanam.Selebihnye pokok2 hiasan buat sedap mate memandang.Pasu2 tu dah siap dibeli nak tanam pokok bonsai katenye.


Pokok bunga ros yg ditanam ni kelihatan segar dan bugar.Teringinnye nak petik,tp jaga2 ade yg memerhati.wahaha....tk pasal2 kena senah dgn omak cek lak.


Yang pokok bunga  warna kuning ni pun terserlah warnanye.Tp tk pasti bunga ape.Yg pasti klu i oll's yg tanam,bolehkah bunga tu segar seperti ni ataupun kuncup sentiasa.Meh,nanti kite cube.


Tgh duk lepak2 tu ternmpak ade telefon ni.Sape punye agaknye.Tak pernah jumpe lagi jenama hp ni kat pasaran lagi.Tapi tak taule klu mate i oll's ni kero sbb tk nmpak kat kedai hp ke.Rupenye mak i oll's punye...pengsan jap. Ayah i oll's belikan ni sbb dah tk guna tel.rumah lagi.So,tkdelah asyik nak kene byr kat telekom tu je.Bil pun kene bayar klu tk guna.Betterla guna hp.


Rekabentuknye agak kecil dan comel.Hargenye pun murah je dlm rm 100 lebih.Jadikla buat call in dan out je.Janji mak leh jwb call pun dah cukup.

Selalunye petang2 memang syok kat sini sbb boleh2 jalan2 tgk pemandangan yg cantik dan tenang.Bile umur semakin berusia ni kengkadang kite perlukan suasana yg menjadikan kite aman dari hiruk pikuk kota.Berusiakah?wohoho....hakikatnye terpakse terima.






Segmen 'Jom Follow' by FizxFiza

Selamat pagi kengkawan...


Bersegmen lagi kita.....

Kepada kengkawan yg nak join segmen ni boleh click banner di atas.Jom tambahkan lagi follower.

http://fizxfizaofficials.blogspot.com/2013/02/segmen-jom-follow-by-fizx-fiza.html



Monday, February 4, 2013

Segmen Saya Follow U,U Follow Me By mselim3

Assalamualaikum...




Jom bersegmen lagi....

Kali ni Cik Rossa nak sertai  Segmen Saya Follow U,U Follow Me oleh Mohd Selim.
If nak join,boleh klik banner di atas.
Mari menambahkan lagi kenalan di samping mengeratkan silaturahim sesama kita.