Monday, December 31, 2012

Sorotan 2012

Assalamualaikum...

Bersua kembali di entry pagi ini...Hari ni merupakan hari terakhir di dlm kalendar 2012 dan esok merupakan Tahun Baru 2013.Alhamdulillah...rase bersyukur sbb masih lagi diberi peluang untuk berada di bumi Allah ini dgn keadaan kesihatan yg baik dan kehidupan yg aman.Banyak peristiwa pahit manis sepanjang tahun 2012 ini yg nak disingkap dan diingat kembali.Ramai jugak sahabat i oll's yg berumah tangga dan dapat cahaya mata pada tahun ini.Tak kurang juga yg bertunang.Tahniah untuk mereka.Tahun ini juga memberi sedikit kegembiraan buat i oll's sbb dah cukup 3 tahun berkhidmat dlm kerajaan.Sudah disahkan dlm perkhidmatan dan yg semestinye leh le dpt kwsp.Wahaha....Alhamdulillah..Peristiwa yg tk best lak apabila ade suke mesti ade duka dlm working life kita ni.Hari2 duk pikiaq pasai masalah keje...lps tu call problemla dan mcm2 lagi.Baru2 ni tau2 we oll's akan ditransfer to another place.Sungguh banyak dugaan itu...Tetapi kita bisa menghadapinye dengan rase positif maybe itu yg terbaik.Papepun harapan untuk tahun 2013 ini akan memberi sinar buat i oll's dn rakan2 yg lain untuk lebih tabah dan bersemangat.Moge2 azam akan terlaksana di tahun ini dan berubah menjadi yang lebih baik.Insya...Allah..



Ucapan untuk readers yang membaca blog i oll's ..Selamat Tahun Baru 2013...terima kasih buat yg sudi membaca dan menghantar segala komen dekat entry i oll's selama ni.Jadikan hari ini lebih baik dari hari esok.Berjumpa kita lagi di Tahun Baru...Assalamualaikum....

Friday, December 28, 2012

Cuti-Cuti di Genting #2

Selamat pagi Jumaat to all my lovers...

Today is Friday...so, nak sambung citer percutian ke Genting part 2 pulak.Hari sabtu ialah last day kat Genting.Pepagi bangun je tgk kabus dah beransur pulih.Tp tahap kesejukan memang masih suam-suam beku lagi.Kitorang meneruskan semula aktiviti jenjalan sambil shopping.



Suasana pagi boleh dilihat di luar tingkap hotel.Kabus mulai surut dan boleh nmpak keindahan bukit2 dan gunung di situ.Yang bwh sekali tu kelihatan bangunan yg tk siap mcm bangunan tinggal.Sebelah tepi tu ade bangunan tinggal jugak iaitu amber court yg diorg kate berhantu tu.Pengsan...sib baik tak kelihatan kat tepi hotel ni.Klu tk mesti i oll's terbayang-bayang.


Breakfast kat Cafe hotel.Walaupun diorg tk bagi free breakfast,we oll's menjengah jugak ke sane sbb nak rase menu kat situ camane.Tmpat die memang luas tp most of them is a chinese.But tukang masaknye Malay is ok for me.Janji HALAL.


I oll's bersama menu sarapan pagi.


This is my menu nasi,ayam kari,sosej dan popia.


And another penambah rase cornflakes dan roti telur.


Lps makan,memulakan perjalanan ke destinasi seterusnye iaitu ke outdoor themepark.Kabus mula menerjah di luar.



Gerun je flying coaster ni.Tak naik pun just tgk kat luar je.Klu naik conpom pening sbb terbang pusing2 gitu.Klu rase nk terbang tu leh le naik.


Ni lah sweet potato yg sis.art ckp tu.Tak sempat nak beli klu tk lame dah menyenah kt sini.


Daripada tak tau nk g mane,we oll's rase nk masuk haunted house ngan ripleys believe it or not tu.Wahaha...ade mamat hantu tu kirim salam..Pengsan nengok.Masuk2 je haunted house tu kene pegang senapang rupenye main tembak2 hantu.Tp ade jugak hantu menyergah.Ade mak kesah,mula2 gerun gak tp tembak muke die baru die takut.wahahaa...Rupenye banyak kali tembak dapatla point.Tp tk dpt hadiah pun.


Masuk pulak Ripleys Believe it or not.Nmpak dah dinasour yg besar ni.



Sejarah org paling tinggi di dunia.


Kasut robert waldow.Paling besar u oll's.


Kete Mr.bean pun ade .Disaluti syiling warna gold.


Keajaiban dunia..


Rangka tentang ikan jos.


T u dia...bapak besonye...


Eh,ade org ambik gambar i oll's le.glamor gitu...


Sgt ajaib..mesin basuh ni boleh memuatkan 2 org manusia.Boleh patah riuk tulang.


Dah keluar,kitorg jalan2 lagi utk beli dan belah.Kat sini semua brg memang 2 kali gnda mahal berbanding kat bwh.Tp kene pandai pilih brg ape yg nak dibeli.Lagipun tk selalu nak naik genting ni.


Penat dah berjalan,mase utk pulang.Sampai jumpa lagi di mase percutian akan datang..Kitorg meninggalkan Genting kota keriangan pd pukul 4 ptg.




Merry Christmas....





















Thursday, December 27, 2012

Cuti-cuti di Genting #1

Assalamualaikum...

Pe kabo sedara sedari sekalian dan masih bercutikah?Ni nak citer pasal cuti-cuti Malaysia minggu lalu...akhirnye i oll's dpt menjejakkan kaki sekali lagi di puncak Genting setelah sekian lame tk pergi.Bulan 12 ni dipenuhi aktiviti cuti2 dan shopping jela kan.Maklumla sale di mana-mana.Klu nak perabih duit time ni la.hehehe..I oll's pegi berdua ngan cousin.Kitorang bertolak dgn menaiki bas dari kl sentral.Dalam 1 jam lebih perjalanan kitorg sampai ke genting Skyway untuk menaiki Gondola ke puncak Genting.


Nilah bas yg we oll's naik tu.Dah macam rombongan cik kiah ke genting gamaknye.


Sampai ke genting skyway menaiki gondola.


Sesampainye kat sane,terus check in kat hotel first world.Dlm kul 2 lebih baru boleh check in sbb ramai sgt org time ni.Kebanyakan yg datang di kalangan chinese belaka sbb diorg nak sambut krismas kat sini.


Jenjalan jap di depan hotel yg dikelilingi lampu2 yg cantik sgt.Time ni cuaca sgt sejuk diselaputi oleh kabus.So klu tk pakai baju winter tu memang bekulah jwbnye.


Pintu masuk ke hotel First World.Senang jugak nak dapat teksi kat sini sbb tmpatnye luas sekali.


Tgh lapo2 ni klu dpt melahap memang bahagia sekali.Nilah tempat we oll's lunch.Kat sini je yg nampaknye ade nasi campur.Tak taula pulak klu ade tmpat lain sbb kebanyakannye fast food sajo yg hado.


Menu lunch i oll's.Nasi campur ikan dory dan sayur plus 2 ketul udang goreng.


Tu dia harge tak hengat punye...pengsan jap.Patutnye beli kat bwh siap2 td kan tp tk sempat terus mkan jela kat situ.Sib baik duk sehari je klau berhari-hari mahu terjelepuk den dibuatnye.Ikan dory cenonet tu je dah 7 hinggit.


Start jenjalan sekitar First World Plaza.Yang ni indoor themepark khas untuk budak2 punye.Tapi yg bukan budak ni pun riang gumbira jugak naik mende ni tp we oll's dah season sgt nak naik semua mende permainan ni.So we oll's just jalan2 je la.


Pusat casino de genting yg terletak dkt dgn first world plaza.Yg ni kita tak leh masuk kecuali nak berjudi.Tu  pasalla ramai yg dtg sini keluar dpt duit banyak.Menang bertaruh gamaknye.Yang bukan islam shj dibenarkan tau.


Kat tengah pentas tu ade persembahan dari supermodel yg terkenal tp tk ingat name ape.Diorg buat promosi  untuk line telefon yg baru.Meriah sungguh sbb ade tarian k-pop sekali.


Kitorng ternmpak ade pusat SPA kat sini.Pedas Springs Spa namenye.Apelagi nak pergi berurutla jawabnye sbb kaki dah sakit berjalan ni kan.Mula2 nak urut kaki je tp lepas tu nak try urut badanlah pulak sbb saje nk rase urutannye.Memang bestlah dan segar sekali.



Selesai berurut kitorg melepok sekejap dan terus beransur semula ke hotel untuk tido.Esoknye ade lagi aktiviti nak buat so kite jumpe esok ye.













Tuesday, December 18, 2012

Jenjalan lepas tension

Selamat tghari...

Hari minggu yg lalu bersempena cuti sekolah i oll's menyenah  kat alam sentral shah alam.Boring lak duk umah asyik memikior hal koje je kan.Mr bro.telepon nak bwk jenjalan kat sane.Apelagi dgn girang gemirangnye terus siap2.Sesambil jalan tu ternampak lak org jual cd ngan dvd kat bwh tu.Hargenye 1 rm9 klu beli 2 rm10.Ade pulak mcm gitu.Baik beli 2 je terus.wahhaa...




Antara cd/dvd yang i oll's sambar.Tak taula tahun bile punye citer ni,belasah je la sbb klu nak pilih memang jenuh jgk sbb terlalu ramai yg lenjan kat situ.Janji citer2 ni tkde unsur 18 sx or yg seumpamanye.18 pl ganas tu kurang pasti sbb yg tgknye sgt yakin tidak akan ade perlakuan ganas hndaknye.huhuhu..Kalau tidak naye disenahkan oleh mr.bro.




Aktiviti makan-makan kitorang dekat Garden Cafe.Ade tom yam,nasi goreng kg ngan sizling.Selamat kenyang kaedahnye..Alhamdulillah...


Ni pula memang aktiviti lepas tension iaitu shopping.....Aktiviti ni sgt best dan mantop juge pensenahan sbb asyik mengeluarkan kredit je..he2..Tp untuk gembirakan diri sendiri okla kan sempena jualan murah lak tu.Ha..tu dia..sale 70%,50%..pengsan mak jenab.Tempat kejadian adalah di Alamanda..


Baik punye shopping dah sambar 1 kasut.Kasut ni stanby mane tau klu tetibe nak kene bwk kete ke atau ape2 majlis kejadian yg seangkatan dgnnye.hua..hua...Simple tp sedap dipakai.


Ha..yang ni paling i oll's adore sbb dah lame nakkan beg brand GUESS ni.Dulu ade beli gak tp dah lusuh dan warnenye dah tak cantik sbb kaler putih gamaknye.Hasil menyenah dptla harge Rm 100 ++ 50 % diskaun dicampur pula dgn diskaun voucher rm70 ringgit i oll's.suke sgt...


Sekut di waktu teringin nak makan.Famous amos yg digemari ramai...


Muffin coklat pengubat duka.kihkihkhih...



Habis dah shopping dan makan2.Aktiviti yg paling digemari ramai dikala sendu.wahahhaa...sampai ketemu lagi...












Gethering..

Salam buat sahabat dikasihi...

Sepanjang seminggu tidak berblogging ni macam2 alkisah yg terpalit di jiwa.Kengkadang rase dah sampai masenye utk melupakan dunia blog buat seketika atau mungkin selama-lamanye.Mungkinkah aku dah takde idea atau rase diri ini dah tak mampu.Tapi aku cube juge untuk gigihkan diri meringankan tangan ini menulis buat tatapan sahabat walaupun sekarang dgn perasaan yang gundah gulana.Setelah dapat tahu akan berpindah kerja ke cyberjaya,mula rase dah tkde semangat.Kenape harus hadapi semua ni.Mungkin ade jalan yang terbaik di situ cume keadaan kengkadang rase tak selesa sbb dah terbiasa dgn apa yg ade sekarang.Mungkin ini jalan yg terbaik untuk satu permulaan hidup baru yg harus aku hadapi.Cume yg sedih aku harus meninggalkan kenangan2 bersama sahabat yg rapat denganku.Harap2 kite tidak akan lupekan memori pahit manis bersama.




Aktiviti geng2 mek jing makan-makan di Kenny Rogers.Insyaallah nanti kite akan adekan balik gethering seperti ini di mase akan datang.Akhir kate semoge bertabah menyenahkan tmpat kerja baru tu nanti.Moge2 our friendship never end.