Thursday, January 31, 2013

Cuti Hari Wilayah




Sebelum melabuhkan tirai bulan Januari ini i oll's nak mengucapkan Selamat Hari Wilayah 2013...
Yeay..yg penting esok cuti....
Hari cuti untuk warga K.L,Putrajaya dan seangkatan dengannye...
Balik kampung le kite....

Wednesday, January 30, 2013

Beryl's chocolate sale!


Selamat pagi readers...

Siape suka makan coklat?
Semua suka...
Eh,ade ke yg tak suka?
Maybe ade jugak kan,tapi rata2 semua suka termasuklah yg tgh menulis ni.
I oll's semenjak 2 menjak ni suke beno mkn coklat jenama beryl's ni.Ni penangan mrs.green yg juge peminat coklat tegar mcm i oll's ni.Tu pasal la kitorg ni comel sgt....hehehe...
Sempena gong xi fa cai ni beryl's mengadakan sale untuk jualan coklatnye.Time ni harge coklat kebanyakannye murah2 belaka.Kalau nak beli leh dtg kat kilangnye kat Seri Kembangan ni.Alamatnye seperti tertera di atas.


Kalau nak tahu,coklat beryl's ni pun ade dijual di kedai2 kat dlm pasaraya jugak.So,klu tk sempat nak pegi kilang die leh beli kat kedai seperti Famous amos ni.Kat sini i oll's beli yg timbang punye 100 gm rm7.90 shj.Boleh pilih macam2 jenis janji harge yg same.Mcm2 perisa ade tp sekarang ni suka ngan tiramisu dan strawberry creamy milk.Sedap dan berkrim.


Yang ni maps nak ke kilang beryl's kat seri kembangan tu.Tempatnye berdekatan dgn UPM Serdang.Waktu dibuka pada pukul 9 pg-6.30 ptg hari biasa.Sabtu-ahad 9 pg-6 ptg.







Tuesday, January 29, 2013

Mood cuti lagikah?

Assalamualaikum...

Hari ni dah hari selasa rupanye...masih lagi nak bermood cuti.Bila lame na cuti rase nak kerja tp bile kerja nak bercuti pula.Hmm...camtula rutin tiap kali melalui hari2 mendatang ini.Bila pikir balik sampai bilela nak kerja ngan org yg kadang2 sgt bersistem ini.Klau tak koje,mane pulak nak cari fulus kan.So...gigihkan diri ini  juga untuk menjadi kental dan berani.Wahaha...banyak pulak coletehnye pepagi ni.Sesaje je nak buat u oll's rase ape yg i oll's rase.hehhee...Time cuti 3 hari tu i oll's berkuntum di Alamanda...Nak pergi tempat lain rase malas sangat.Terpaksela merajinkan diri untuk jenjalan klu tak boring pulak kat rumah.


Lunch kat RASA Foodcourt Alamanda.Nak makan ape pun tak tau time ni.Ternampak lak thai cuisine ni mcm sedap je..rase nak makan tomyam la pulak.


Tomyam thai ni pekat sgt..Tp ok gakla rasenye sbb diorg pakai rase paste thai tu memang menyengat sekali.Klu i oll's, pakai tomyam paste adabi tu je.Sodap jugakla tp tk same cam ni la.Yang penting ade bau tomyam dan tak banyak sampah sarap kat dlm tu.Baru ade kick.


Ni pula i oll's order telur bistik.Simple je nampaknye.Telur mate campur mix vege.Lepas tu masak sweet and sour.Conpom leh buat kat rumah ni.Rasenye ala2 manis gitu.

Mood cuti masih ade lagi,so minggu akan dtg ni balik kgla pulak.Dah rase semak sgt duk sini,kdg2 kite perlukan suasana yg tenang dan aman.Kengkawan pula ke mane cuti2 ni?





Wednesday, January 23, 2013

Salam Maulidur Rasul

sumber:http://www.islam.gov.my/risalah-maulidur-rasul-saw-1434h

Maulidur Rasul ialah majlis memperingati Keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wassalam yang kebiasaannya disambut pada setiap 12 Rabiulawal dengan mengadakan berbagai acara sambutan seperti perarakan,ceramah dan berselawat bagi memuliakan junjungan besar umat islam dan sebagai tanda kecintaan  kepada Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam.

Monday, January 21, 2013

Masak lemak udang bersama pegaga



Selamat pagi....

Menu di hari minggu nak masak lemak.Tapi pikir punye pikir teringat ade ulam pegaga kat dlm peti ais tu.Daripada layu lunyai tak bermakan tu apakata buat masak lemak campur dgn udang.Menarik jugak tu.Makan pula bersama nasi putih yang hangat dan sambal belacan.Meleleh sgt.




Masak lemak ni i oll's campurkan dgn daun kunyit sedikit bagi baunye lagi wangi.Cara nak masaknye same dgn masak lemak yg biase tu.


Nilah menu tengahari i oll's..Kalau rase nak cube,leh la try beli daun pegaga tu.Memang banyak khasiat daun pegaga ni.Antaranye...

1) IA DAPAT MENGATASI PENYAKIT KENCING MANIS.

2) MENGURANGI KADAR LEMAK SETELAH MEGAMBIL SECARA. BERTERUSAN SELAMA 2 MINGGU. BADAN AKAN TERASA RINGAN DAN SEGAR.

3) MENGATASI SEMBELIT DAN ANGIN.

4) MELANCARKAN PEMBUANGAN AIR BESAR DAN MEMBANTU MENGELUARKAN TOKSID AKIBAT SEMBELIT.

5) MENURUN KADAR ASID URIK YANG BERLEBIHAN AKIBAT PENYAKIT GHOUT.

6) MENGHILANG KAN SAKIT KEPALA AKBAT MIGRAN.

7) MENGHALUS KAN KULIT DAN MENGATASI MASA ALAH PENYAKIT KULIT.

8) MENGUAT KAN SEL OTAK DAN BAIK UNTUK MINDA KITA SEMUA.

9) MENGUAT KAN IMUNISASI BAGI MENCEGAH PENYAKIT.

10) SANGAT BAIK UNTUK WANITA YANG MENGANDUNG DAN SETELAH MELAHIR KAN ANAK.

11) MENGATASI MASALAH KENCING MANIS DENGAN MENURUN KAN KADAR GLUKOS DAN MENYEMBUHKAN GENGREN.

12) MENCEGAH MASALAH KARDIVASKULAR.

13) BAIK BAGI WANITA YANG MENOPOUS DAN OSTEOPOROSIS.

14) JIKA ANAK2 KEMBUNG PERUT IA BOLEH DI RAWAT. MINUM AIR INI DI TAMBAH KAN MADU ASLI. INSYA  ALLAH..

15) UNTUK PENYAKIT KULIT SEPERTI - KURAP - GATAL2 - KUTU AIR - GENGREN. ( AMBIL HAMPAS TEH TERSEBUT DAN SAPU KAN PADA BAHAGIAN TERSEBUT.

16)UNTUK  BUASIR SETELAH DI MINUM - HAMPAS TEH TERSEBUT DI BUNGKUS DALAM KAIN PUTIH DI BUNGKUS KEMAS. KEMUDIAN DI SELIT KAN TEMPAT SAKIT DAN PAKAI SELUAR DALAM.

'' CARA-CARA MINUM NYA. KITA DI GALAK KAN MINUM SETIAP RENDAMAN SEBANYAK 3 KALI. SETELAH ITU BARU HAMPAS INI DI GUNA KAN. BUAT SAPU PADA TUBUH KITA.

AIR RENDAMAN JANGAN LAH TERLALU PANAS SETELAH DI MASAK BIAR KAN SELAMA 15 - 10 MINIT BARU LAH KITA RENDAM TEH HERBA PEGAGA INI.''

sumber dari http://zakariahashim.blogspot.com

Friday, January 18, 2013

Segmen : Jom Tambah Follower Sebanyak yang Mampu




Photobucket

Salam ....jom sertai segmen ni untuk sesiapa yang nak tambah follower.

Selamat mencuba dan salam perkenalan buat semua.



Thursday, January 17, 2013

Lembapnye coklat itu..

Salam dan selamat petang readers...

Petang yg seakan mendung membuatkan perut semakin berkeroncong.Hari ni seakan bosan sbb tak tau nak menjamah ape sbb hari2 dok p tempat yg same.Kali ni we oll's geng2 gedebas merelakan untuk keluar dari kebiasaannye ke rumah sebelah.Nampaknye kehadiran kami memang untuk dinanti.Jualan untuk 2 hari...Menyenah le jawabnye..Macam2 ade,kebetulan cafe kat situ tgh buat pembaikan so terpakse beli juga untuk dibawa balik.


Inilah hasilnye sebelum disenah.Disaluti coklat rice dan coklat yg disapu kelilingnye.Lembap dan gebus sekali.Harganye masih tetap same rm10.I oll's, mrs.green dan cik shomel dah menjejes menengoknye.


I oll's dan mrs green dah sambar yg besar punye maklumle tersangat suke akan teksturnye yg big itu dan coklatnye yg memukau.


Hasil belian dari cik shomel.Comel kiut miut belaka.Atas kek dipaip dgn coklat agar nampak seperti cup cake.Sebiji harganye rm1 sahaja.Terliur nengok..


Hasil selepas dimakan.Kali ni memang terlalu lembap coklatnye dan bersinar-sinar bak cahaya rembulan.Kalau u oll's nak buat sendiri pun boleh.Cube layari blog kat link kak centaku atau kongsiresepi ni.Mesti lagi menjejes u oll's tengok.








Tuesday, January 15, 2013

Popia daging style versi deklah

Assalamualaikum rakan2 blogger...

Hari ni nak review pasal popia.Mesti u oll's suka makan popia.Antara popia yg berada di pasaran ialah popia goreng dan popia basah.Popia nestum pun ade juge yg mane kulit popia tu digunting kecil2,kemudian disalut dgn nestum.Kali ni i oll's nak memperkenalkan popia goreng daging yg dimasak serta diolah oleh housemate i oll's.Kitorg lak pekerja2 yg membantu untuk operasi tersebut.Operasi masak2 ni di waktu tgh malam time perut tengah lapo.Antara bahan yg digunakan(agak2 i oll's je) ialah daging cincang,kentang,bawang merah,bawang putih,serbuk kari dan garam serta kulit popia.Macam u oll's nak buat inti untuk karipap la lebih kurang tapi she oll's olahkan untuk popia.Hu..menjejes tekak den.


Ginilah rupenye setelah digulung.Lupe lak nak snap gmbar intinye tu tp u oll's agak2 jelah ye.Gulungla macamane u oll's nak gulung janji isinye tak terkeluar.Yg tembam2 lagi padu tu i oll's le yg buat,yg kurus comel lote tu housemate i oll's no.2 dan yg cute mute inti daging mcm nak tersembul tu mastermind utk popia ni.Wahaha...kalaula there oll's bace blog ni harap maklumle sbb ayat yg i oll's gune ni agak pupus tatabahasanye..kihkihkhih...


Setelah digoreng...ngap sajork.


Tinggal sebijik.Masih ada lagikah di dlm esbok itu utk menanti disenahkan.


Diminum bersama teh boh yang sedang2 manis gitu.


Makan sambil menonton oggy and the cockroach.Mr.oggy sentiasa di hati...
Ok kengkawan...jumpe lagi di menu masak2 akan dtg.tunggu....





Monday, January 14, 2013

cupcake freestyle

Selamat pagi...

Entry masak-masak kembali lagi.Hujung minggu yang membosankan telah merajinkan  i oll's untuk kembali ke dapo bujang lagi berseni ini.Teringin nak buat cupcake sendiri.Barang2 dah lame beli cuma nak melaksanakannye kadang2 terbantut dek kekangan mase.Selepas meninjau kat blog masakan yg lain termasuk kat blog www.tiffinbiru.com,terus rase nak buat.At the end,tercapai juge hasrat ini...Tapi ade jugak i oll's ubah sedikit resepinye mengikut citarasa sendiri.


Antara bahan2 yg digunakan:

Butter 125 gram
2 biji telur
tepung naik sendiri 1 cawan
baking powder 2 cubit
esen vanilla sedikit shj
gula perang/icing sugar setengah cawan
biskut oreo 5 keping


Mula2 hancurkan dulu biskut oreo di dlm pengisar.Better pakai pengisar kering yg besar sikit sbb i oll's terpakse guna yg ni sbb tkde yg besar tu.Kisar sampai hancur.


Panaskan oven siap2 dulu 175 darjah celsius.Lepas tu mix semua bahan2 butter,gula,tepung,telur,esen vanilla dan baking powder.Pukul sampai kembang tapi jgn terlalu lama.Dalam 2-3 minit.


Sediakan tray dan letakkan bekas kertas cupcake di atasnye.Masukkan separuh sahaja bahan yg dah di putar tadi menggunakan sudu atau scoop ice cream.I olls dpt buat lima bekas sbbnye ter ekcited meletaknye.Kalau tak leh dpt 6 bekas.Bakar dalam oven 175 darjah celcius selama 10-15 min. mengikut jenis oven masing2.Lps 15 minit dah nak masak,try cucuk atas kek dgn lidi klu basah lagi kene tmbah dlm 5 ke 10 minit.lagi.


Setelah masak,sejukkan dahulu.Nampak kek tu naik menggunung sekali sbb terlebih letak.Tapi tk perlu risau sbb kita akan tutupnye dgn butter cream.


Start untuk membuat butter cream.Bahan-bahannye:

Butter 125 gram
lelemak sayuran 75 gram
icing sugar 80 gram 
esen vanilla 1/2 camca
serbuk koko 2 sudu besar

Campurkan semua sekali dan pukul sampai kembang.


Masukkan bahan buttercream dlm piping bag dan paipkan di sekeliling kek.Taburkan cip coklat  di atasnye.Siap untuk dimakan.














Tuesday, January 8, 2013

Like right now...

Bersua lagi di petang hari.....Aktiviti i oll's hari ni mcm biase menyenah bersama pc i oll's yg akan disimpan di muzium tak lame lagi.Dekat 3 tahun lebih pc ni berjasa kepada i oll's dan menanti utk ditinggalkan.#mood sedey.Tp kehidupan ini masih haruslah diteruskan sbb we oll's geng2 mcjing gedebas akan bekerja dgn sistem baru pulak selepas ini.Takde hang2 lagi.Cume we oll's maybe tkkan selalu ngedate entry selepas ini sbb busy gamaknye.


Hari ni masih same seperti hari2 sebelumnye....koje masih diteruskan seperti biase.Pasar tani masih menjadi tmpat idaman untuk dikunjungi di waktu rehat.Sambil jalan,leh menggugurkan lelemok sedia ade ini.


Sesambil lepok jawab call dari pc mak senah ni,i oll's ngup ngap ngup ngap makan coklat hasil belian dari cik abe mrs green.Sungguh nikmat dah syahdu sekali melayan keenakkan coklat beryl's tiramisu ini.Mrs.green suggest memang ni coklat yg she oll's beli sedap rasenye.Sambil terliur tu,i oll's pun teringin nak merasai juge.Pengsan...nikmat sekali.


Coklatnye disaluti black coklat di luar dan white coklat dgn almond di dlm.Sekali rase,memang nak berkali-kali...harga untuk 1 paket ni rm15.65 after diskaun.Rase nak pergi je kat kilang beryl's ni tp selalu aje tk berkesempatan.Maybe one day....Klula dpt pergi,hbs satu kilang coklat tu nak bawak balik.Huhuhu...betapa kemaruk menguasai di situ.

Petang semakin menghampiri mendungnye...hari semakin gelap and i oll's makin mengantuk.Layan...ok u oll's...sampai jumpe nanti di hasil nukilan tk seberape ini...












Hangout At Ampang Park

Salam untuk readers...

Terase nak ngedate entry yg dah berhabuk ari tu punye.Minggu lps cik rossa pegi jenjalan kat Ampang Park.Lame tk jalan2 kat area sane maklumlah dah tinggal jauh ni rase malas tu melande-lande.Tapi sesambil jenjalan tu ternampak ade salon rambut kat situ.So...apelagi...dah terfikir nak cuci ngan potong rambut.Rase berat je kepala otak ni.Shopping complex Ampang Park ni kire yang paling lame jugakla,tapi masih ade yg berniaga kat situ dan pengunjung yg dtg pun kebanyakannye mat saleh sbb pelancong adalah penduduk setempat di situ.Yang orang biase2 pun dtg sekali sekala sbb kebanyakannye yg bekerja kat area situ shj yg ramai.Tapi tempat ni cukup nostalgia bagi i oll's sbb dulu pernahla jugak on job training kat hotel Nikko depan dgn complex ni.So,selalulah jugak lepak2 kat sini.


Sempat snap kat pintu masuk.Kelihatan banyak barang2 yang diperagakan di pintu masuk untuk jualan.


Nampak sgt maju dah kat area sini.Banyak bangunan telah didirikan.Kalau tk silap kat depan ni ade kondo.Selalula jugak lalu kat area situ dulu sbb nak g kerja kat hotel.


Owh..Hotel Nikko rupenye dah digantikan dengan Hotel Intercontinental.Huhuhu...Lame dah rupenye.Tapi bangunannye tetap same mcm dulu cume name je ditukar.Tp tak taula klu masih service and speciality lebih kpd western ke ape ke kan sbb klu Nikko hotel dulu more japanese cuisine.Teringat mula2 buat sushi dan nasi jepun kat sini.


Banyak dah gerai ngan restoran kat sini.Ade Nelson,tutti fruiti,old town white coffee dan yg lain2.



Terase lapor lak tetibe...Menyenah ke restoran kat situ sambil memesan nasi ayam ngan ice lemon tea.Satu set ni rm9.90 hargenye.Sgt berbaloi-baloi....


Nilah gerainye...I oll's pergi sorang je.Very the lone ranger sbb Mr.Bro balik kg time ni.So.cam biasela i oll's memulakan hobby lame i oll's dolu2 jenjalan sambil shopping.Jalan2 sorang2 ni best jugak sbb takyah nak ade komitmen lain kire suke2 den la nak buat ape kan.Tapi lain mcm sikitla sbb tk leh nak borak ngan kwn just lonely...huhuhu... Tp klu jumpe am...mak rela je borak2 ngan die...hehehe...

ok u oll's...kembali ke asal semula and have a nice lepaks....







Friday, January 4, 2013

Making Lasagna..

Selamat pagi...

Dah makan ke belum?Kalau belum makan dan rase2 lapar bolehla makan lasagna.Menu ni sesuai dimakan di masa terlalu lapar.Conform kenyang punyelah.Dah lame nak buat akhirnye hasrat tertunai malam semalam apabila dengan jayanye i oll's memasak lasagna utk dijamu sekalian warga rumah.

Antara bahan-bahan yang i oll's guna ialah:



Instant lasagna yang i oll's beli kat cold storage.Dalam ni banyak jugak kepingan lasagna.


Prego sos spagetti 1 tin kecil.


Cheese mozarella.Memang melts melimpah-limpahle klu mkn yg ni.Hargenye dlm rm17 satu paket ni.



Kraft singles cume guna 4 keping.Yang ni untuk digunakan membuat sos putih.


Bahan-bahan untuk membuat sos putih.Butter sedikit sahaja,tepung gandum 2 sudu besar,susu full cream/uht 250 ml dan cheese  slice 4 keping.Campurkan semua sekali di dlm periuk dan masakkannye.Tutup api dan kacaunye sampai menjadi pekat.


Sos putih yang sudah siap.


Untuk membuat filling lasagna,kita memerlukan minyak zaitun,1 biji bawang besar,3 biji bawang putih,daging cincang yg beli kat carrefour,sos prego,air putih dan sedikit garam.Klu nak letak cendawan butang pun boleh jugak.Tp i oll's buat simple saje yg mano hado sahajo.Campurkan semua bahan diatas sehingga daging dan sos masak secara sebati.Kalau pekat tambahkan air supaya ianya tidak kering malahan sentiasa lembab apabila kita sapukan di atas kulit lasagna itu.


Mase untuk merebus kulit lasagna.Rebus sehingga lembut mcm masak spagetti.Mula2 letak satu2 lepas tu dah tak larat nak tunggu,terpaksela i oll's letak banyak sikit dan letak sedikit minyak zaitun supaya ianya tidak melekat.



Lapiskan kulit di bawah sekali kemudian letakkan filling daging dan letakkan sos putih serta cheese mozarella.Buat selapis demi selapis.I oll's buat 3 lapis sbb itu je yg mampoo.Last sekali letakkan mozarella cheese.Setelah siap,bakar pada suhu 180"c 30-40 minit.


Nilah hasilnye setelah di bakar.Nyam..nyam..


Makan time...fuh..cheese yang menarik tertarik untuk dijamah.Tu die..lambakan cheese di situ..bam..bam.. sgt.Kelihatan she oll's tidak sabar untuk menyenahkan lasagna itu.Sabar ye u oll's..kul 9.30 kite makan sambil berkuntum tgk adam hawa..am..


Jemput makan semua...Leh buat lagi selepas ni.Resepi yg simple cume nak nunggu masak tu je yg lambat sikit.Janji perut kenyang....Selamat menjamu selera...





















Wednesday, January 2, 2013

2013...2nd day.

Salam dan selamat pagi hot lovers semua...

Permulaan hari bekerja yang pertama di tahun 2013...semalam dah huha..huha..berjimbas,shopping dan sebagainye.So hari ni kojela kite ye.Ramai ibu bapa yang menghantar anak2 ke sekolah hari ni untuk mendaftar.Jalan pun seakan sesak di pagi hari.Bagi adik2 yang memulakan hari pertama persekolahan,selamat menimba ilmu dan semoge berjaya hingga ke menara gading.Teringat dolu2 di waktu ayah i oll's mendaftarkan i oll's di sekolah.Rase gembira sbb dpt jumpa kenalan baru dan suasana persekolahan yang mengusik jiwa.Semua kenangan itu tidak dpt dilupakan sehinggalah i oll's telah bekerja sekarang.Jasa guru-guru amat dikenang hingga ke akhir hayat.


Diari untuk tahun 2013 untuk ingatan diri sendiri...Mase berlalu begitu cepat dan diri ini semakin kertu.Owh... sebak dado cek.Mengharapkan sesuatu yg terbaik untuk hari-hari mendatang.Bersyukur ke HadratNYA...apa yg dikecapi sekarang,kehidupan dan pekerjaan.Moge ade sirna...