Tuesday, November 27, 2012

What to eat?

Ape menu ari ni u oll's....hari2 i oll's letih nk memikior menu utk diri sendiri di waktu diet mak senah ni.Kate nak loose weight kan,op cause we go for it.Sekarang ni klu pagi2 tu i oll's buat breakfast sendiri.English stail tapi kadang2 terjerumus ke asian stail jugak.Menurut buku lipid tu all that u can eat is protein and no karbo.Sedih tak?Syahdu menusuk di dadaku.But i can do it,no matter what i must do.Sekarang ni dah nak masuk 3 minggu.Perkembangan masih dlm situasi agak sendu sbb baru induksi yg ke dua.Pengurangan adelah dlm 2-3 kilos.But perut ade kurang tembamnye and badan ade sedikit ringan.Cume ade masalah sembelit.Carenye kene makan apple cider vinegar atau seangkatan dgnnye.Tp i oll's senahkan buah betik buat sementara ni.Jalan jgkla perut drpd sembelit.Kalau keluar jenjalan tu kengkadang terliuq liuq nengok makanan sane sini.Oh,seksanye jiwa ini.Tp adelah org tu yg paling bahagia sbb tukang pemakan karbo yg i oll's tk leh mkn tu.Sape lg klu tk che abe i oll's tu.Kihkihkih...


KFC...ouch,cume leh mkn ayam dgn coleslaw je...huhuhu..#tag:sebak jiwa den.


Mcm tak sabar je he oll's nk kan ayam tu.Hehehe...Nyum..nyum...


Ayam...dulu,kini dan selamenye...finger linking good.


Ayam jugak menu ari tu.Ni Tat Nasi Ayam kt Shah Alam tu.Sodap sokmo.








Friday, November 23, 2012

Wajah-wajah

Selamat petang kengkawan..

Tomorrow is a holiday...Ape nak buat yek?Duk umah lagi ke?Tak larat nak pandang dinding rumah tu.Sambil2 memikir ape nak buat esok jom layan wajah2 lucu ini...mesti korang happy..


Gigih there oll's bersenam.Ouch..angkat berat lagi tu.Mampookah i oll's menjadi seperti there oll's?


Kalau tak senam jadi macam ni.kau hade?tembam bagaikan di senah-senah.bestnye he oll's mengeliat.hehehe...


Ade mak kesah?rilek le...


Nak pegi jalan-jalan la pulak sambil naik basikal.amacam rugged tak rayban ni?


Opocot...salah corner lak.Ketepi-ketepi si comel nak lalu....


Comel tak saye?


Malulah...ok,jumpe lagi.hehehe...












Wednesday, November 21, 2012

Have fun at I-City Waterworld

Assalamualaikum...

Musim cuti sekolah dah bermula...mesti kengkawan nak bawak anak-anak pergi bercuti.Mcm i oll's ni terpakselah hangkut anak buah atau anak sedara pergi jenjalan.Nak angkut anak kucing pun leh gak buat teman di kala sunyi.Pape pun dah tak tau nak pergi mane kat area bando ni.Klu kt kg leh gak pergi mandi air terjun atau air kolah.kuang..kuang..kuang...Tapi baru2 ni ade tmpat menarik baru buka.Nk tau kat mane?Kat Shah alam i-city u oll's...Biar betul ade waterpark kat sini.Rupenye memang ade,baru je bukak ari tu.Ha..ape lagi jom mandi mande....



i-City yang terletak di Shah Alam telah membuka Taman Tema pertama di Asia Tenggara bernilai RM25 juta. WaterWorld@i-City kini menampilkan permainan Tornado Ride yang setinggi tujuh tingkat, dibuka semalam dengan sasaran keuntungan pulangan modal dalam tempoh 2 tahun.
Mengenai permainan Tornado Ride, permainan ini telah terkenal di Kanada sejak sembilan tahun lalu kerana pengalaman tunggangan yang sangat menyeronokkan.
“Dalam masa selama 28 saat, mereka yang bermain permainan ini bakal merasakan debaran dan keseronokan yang tidak dapat digambarkan. Tornado Ride adalah yang pertama di rantau ASEAN merupakan usaha syarikat seiring dengan matlamat i-City untuk menjadi hab berasaskan teknologi yang memiliki konsep komersial dan riadah,” tambah Monica Ong lagi.
Waterworld@i-City beroperasi dari pukul 10 pagi hingga 7 malam setiap hari dan dari 9 pagi hingga 7 malam pada hujung minggu dan cuti umum atau cuti sekolah. Tiket-tiket biasa berharga RM50 untuk dewasa dan RM30 untuk kanak-kanak. Promosi cuti sekolah ini telah memberikan kemasukan percuma ke Snowalk dengan harga tiket yang sama.
Antara tarikan i-City Waterworld yang lain ialah jakuzi gergasi, pelbagai jenis gelongsor untuk kanak-kanak dan dewasa serta kolam mandi untuk kanak-kanak. I-city waterworld terletak di Bandar Shah Alam.
credit to:melayukini.net


Tuesday, November 20, 2012

Terkeluar akhirnye...

Assalamualaikum...

Balik dari bercuti...meneruskan semula aktiviti seharian di meja ini.Time cuti ari tu just jalan-jalan kt sekeliling rumah sambil menghirup udara yg sepoi2 bahasa gitu.Alangkah indah bumi ini.Tetibe hujan turun dengan lebatnye...Oh kensel lagi aktiviti hari tu.Musim hujan pulak sekarang ni.Duk umah asyik tgk tv je la...jom layan masterchef...Walaupun sendu tp sejak Ammar keluar lagi sendu nak tgknye..hwa...pergi sudah jejaka impian i oll;s ni..Cikgu pun dah keluar..Tinggallah cek lah and the gang..mood sedey...Tak kire mak nak publish jugak rupe idaman mak ni..







Keluar juge akhirnye....dimanakan ku cari ganti..





Wednesday, November 14, 2012

Salam Maal Hijrah

Selamat petang...

Esok kita akan menyambut Maal Hijrah..Salam Maal Hijrah buat kengkawan semua...

Maal bermaksud "bersama".

Maal Hijrah, membawa maksud "bersama berhijrah" atau "bersama hayati Hijrah".

HIJRAH haruslah difahami sebagai berpindah dari suatu keadaan tidak baik kepada keadaan yang lebih baik.



Doa Akhir Tahun HIJRAH
Doa Akhir Tahun HIJRAH dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.




DOA AWAL TAHUN HIJRAH
Doa Awal Tahun HIJRAH dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.




Menu diet

Assalamualaikum..

Selamat bercuti buat yang masih bercuti.Hari ni memang koje sbb semalam telah menyambut Deepavali.Oops..cik Rossa taklah menyambutnye cume bersuka ria at My home sweet home shj.Best betul duk kat rumah rase bagaikan di istana gitu.Buat kwn-kwn yg menyambutnye..Happy Deepavali...
Sambil-sambil duk kat rumah tu tetibe rase nak mengunyah sesuatu..almaklumle sekarang ni tgh berusaha mendietkan diri.Oh..rase godaan yang begitu kuat drpd housemate apabila terbau maggi yg enak sekali.Mampookah diri ini menahan godaan itu.Godaan...Haruslah mensenahkan diri ini dgn menu2 stail english gitu.Telur..telur..dan telur...Pengsan...Setakat ni telah berjaya melawan godaan no rice selama seminggu ini.Usaha tangga kejayaan...


Untuk mencapai sesuatu bukannya senang,memerlukan semangat kental dan keyakinan yang tinggi.





Kat atas ni antara menu2 sarapan pagi i olls setakat ni.Tak larat sgt nak menjamahnye.So..klu kengkawan ade ape2 menu baru untuk sarapan cik Rossa bolehla kongsikan di sini.Klau boleh nak yg protein shj no karbo.ouch..

Selamat berdiet jugak buat Mrs.green and mrs.rainy...cayuk..cayuk...and also cik shomel will be join our team soon or later.






Wednesday, November 7, 2012

Jenjalan di ekspo buku

Selamat petang...mate semakin mengantuk mengadap pc.Perut lak kekenyangan...maklumle sejuk2 time hujan ni rase nak tido je.Menambahkan faktor-faktor kemalasan yg begitu ketara.Tapi,nak jugak menulis buat hilang mengantuk ni.Minggu lepas sambil jenjalan kat kl sentral ade terjumpe ekspo buku kat tingkat atas tu.So,apalagi cik rossa pun menerjahkan diri di situ.


Sambil tengok-tengok buku ternampak ade forum tentang keagamaan di depan pintu masuk.Kat situ ade 2 orang penceramah dengan pelakon Diana Amir yang telah pun berhijab.Khusyuk jugak dengar ceramah tu sbb pendekatannye terhadap islamiah.


Antara buku2 yg sempat disnap ketika tgh jalan2.


Buku yg ni sempat jgk i oll's baca.Isi kandunagnnya memang menyentuh jiwa raga yg selama ini kita banyak menghampiri ke arah kelalaian.


Banner ni diorg letak just for promosi the event yg akan berlangsung di UIAM.Boleh pergi beramai-ramai.


Mari membaca untuk meluaskan pengetahuan dan mendapatkan info tentang pelbagai perkara.Membaca amalan mulia.











Thursday, November 1, 2012

Diary di bulan November

Assalamualaikum...

Kita sekarang telah berada di bulan 11....Hari ni 1 haribulan 11 2012.Apa perancangan kengkawan semua?Banyak bende yang masih berlegar-legar di fikiran cik rossa.Kengkadang perkara yg ingin dibuat bulan lepas  pun masih tk settle lagi.Dibawak pula ke bulan berikutnya.At the end..tak selesai.Bilakah?Ha..ni yg nak kene buat diary ni.


Antara perancangan cik Rossa yg belum settle:

1) Kumpul duit nak pergi haji
2) Nak kahwin
3) kumpul duit nak beli rumah
4) kereta baru(yg dah ade ni sponsor punye)
5) Pelaburan emas untuk simpanan mase tua(klulah mampu)

Ini adalah sebahagian sahaja perancangan yg hanya mampu untuk dirancang.Yang menentukan hanyalah Yang Maha Esa.Kalau ade rezeki..insyaalah kalau mengikut pada kemampuan diri sendiri...So,berpijaklah pada bumi yang nyata...Impian tu tetap ade,usaha yang penting.Betul tak?Di mana ade jalan,di situ ade Highway...kihkihkhih....