Friday, January 4, 2013

Making Lasagna..

Selamat pagi...

Dah makan ke belum?Kalau belum makan dan rase2 lapar bolehla makan lasagna.Menu ni sesuai dimakan di masa terlalu lapar.Conform kenyang punyelah.Dah lame nak buat akhirnye hasrat tertunai malam semalam apabila dengan jayanye i oll's memasak lasagna utk dijamu sekalian warga rumah.

Antara bahan-bahan yang i oll's guna ialah:



Instant lasagna yang i oll's beli kat cold storage.Dalam ni banyak jugak kepingan lasagna.


Prego sos spagetti 1 tin kecil.


Cheese mozarella.Memang melts melimpah-limpahle klu mkn yg ni.Hargenye dlm rm17 satu paket ni.



Kraft singles cume guna 4 keping.Yang ni untuk digunakan membuat sos putih.


Bahan-bahan untuk membuat sos putih.Butter sedikit sahaja,tepung gandum 2 sudu besar,susu full cream/uht 250 ml dan cheese  slice 4 keping.Campurkan semua sekali di dlm periuk dan masakkannye.Tutup api dan kacaunye sampai menjadi pekat.


Sos putih yang sudah siap.


Untuk membuat filling lasagna,kita memerlukan minyak zaitun,1 biji bawang besar,3 biji bawang putih,daging cincang yg beli kat carrefour,sos prego,air putih dan sedikit garam.Klu nak letak cendawan butang pun boleh jugak.Tp i oll's buat simple saje yg mano hado sahajo.Campurkan semua bahan diatas sehingga daging dan sos masak secara sebati.Kalau pekat tambahkan air supaya ianya tidak kering malahan sentiasa lembab apabila kita sapukan di atas kulit lasagna itu.


Mase untuk merebus kulit lasagna.Rebus sehingga lembut mcm masak spagetti.Mula2 letak satu2 lepas tu dah tak larat nak tunggu,terpaksela i oll's letak banyak sikit dan letak sedikit minyak zaitun supaya ianya tidak melekat.



Lapiskan kulit di bawah sekali kemudian letakkan filling daging dan letakkan sos putih serta cheese mozarella.Buat selapis demi selapis.I oll's buat 3 lapis sbb itu je yg mampoo.Last sekali letakkan mozarella cheese.Setelah siap,bakar pada suhu 180"c 30-40 minit.


Nilah hasilnye setelah di bakar.Nyam..nyam..


Makan time...fuh..cheese yang menarik tertarik untuk dijamah.Tu die..lambakan cheese di situ..bam..bam.. sgt.Kelihatan she oll's tidak sabar untuk menyenahkan lasagna itu.Sabar ye u oll's..kul 9.30 kite makan sambil berkuntum tgk adam hawa..am..


Jemput makan semua...Leh buat lagi selepas ni.Resepi yg simple cume nak nunggu masak tu je yg lambat sikit.Janji perut kenyang....Selamat menjamu selera...





















15 comments:

  1. sedapnya...lenkali buat lg buat lbih2 sikit ehhh...htr ke umah pastu..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...insya Allah...akan buat yg sesi ke dua pulak slps ni.

      Delete
  2. sdapnye uols...:) ble nk bwak sni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouch..insya Allah cik shomel..i oll's akan menyingsing tangan ke dapo utk buat menu2 untuk warga opis pulak.Harapnye moge i oll's rajin sekali selepas ini.

      Delete
  3. omg, ur lasagna seems very tempting! I'm melting with those layer! tahniah darling! finally you prove it!hik3..kelas ko rossa..dap3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kihkihkhih....At last i oll's menyenah kat dapo juge.Setelah berhari-hari melihat mrs.green punye lasagna yg lazatnye tu terus nak buat.Tak tertahan nengoknye...it's so...haven..

      Delete
    2. ur lasagna mmg nampak lagi menarik sangat...geram iolls rasanya sampai rasa nak buat lagi

      Delete
    3. Ini pun gare2 dh tersenah dgn u oll's punye lasagna...pengsan sampai tk larat nak bangun makannye.Ouch...tk sabar nak rase mrs.green punye.Jgn lupe u oll's try buat yg stail baru yg tk yah rebus tu.Mane tau lagi senang,i oll's nak buat cam tu pulak.tk larat nak tunggu rebusan lasagna tu.

      Delete
  4. x penah makan...apatah lgi nak buat...nampak sedap tu ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap sgt...nanti cikgu ma bolehla try.Rase sekali mesti nak lagi..cume klu mkn terlalu banyak memang cepat muak jugakla.

      Delete
  5. sedapnyeee.... dhlah tgh pose ganti ni, rase trus mengidam haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehhe..takpe lepas berbuka tu bolehla cuba.Memang sedap.

      Delete
  6. wah..sedapnya..:D
    share resepi, boleh?

    salam kenal dari saya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je share...ok,salam kenal juge..:)

      Delete
  7. waaaa..sedapnyaaaa..terliur tgk..nampak simple je..cuma bhan2 dia je la nak kena ckup..

    ReplyDelete