Monday, January 14, 2013

cupcake freestyle

Selamat pagi...

Entry masak-masak kembali lagi.Hujung minggu yang membosankan telah merajinkan  i oll's untuk kembali ke dapo bujang lagi berseni ini.Teringin nak buat cupcake sendiri.Barang2 dah lame beli cuma nak melaksanakannye kadang2 terbantut dek kekangan mase.Selepas meninjau kat blog masakan yg lain termasuk kat blog www.tiffinbiru.com,terus rase nak buat.At the end,tercapai juge hasrat ini...Tapi ade jugak i oll's ubah sedikit resepinye mengikut citarasa sendiri.


Antara bahan2 yg digunakan:

Butter 125 gram
2 biji telur
tepung naik sendiri 1 cawan
baking powder 2 cubit
esen vanilla sedikit shj
gula perang/icing sugar setengah cawan
biskut oreo 5 keping


Mula2 hancurkan dulu biskut oreo di dlm pengisar.Better pakai pengisar kering yg besar sikit sbb i oll's terpakse guna yg ni sbb tkde yg besar tu.Kisar sampai hancur.


Panaskan oven siap2 dulu 175 darjah celsius.Lepas tu mix semua bahan2 butter,gula,tepung,telur,esen vanilla dan baking powder.Pukul sampai kembang tapi jgn terlalu lama.Dalam 2-3 minit.


Sediakan tray dan letakkan bekas kertas cupcake di atasnye.Masukkan separuh sahaja bahan yg dah di putar tadi menggunakan sudu atau scoop ice cream.I olls dpt buat lima bekas sbbnye ter ekcited meletaknye.Kalau tak leh dpt 6 bekas.Bakar dalam oven 175 darjah celcius selama 10-15 min. mengikut jenis oven masing2.Lps 15 minit dah nak masak,try cucuk atas kek dgn lidi klu basah lagi kene tmbah dlm 5 ke 10 minit.lagi.


Setelah masak,sejukkan dahulu.Nampak kek tu naik menggunung sekali sbb terlebih letak.Tapi tk perlu risau sbb kita akan tutupnye dgn butter cream.


Start untuk membuat butter cream.Bahan-bahannye:

Butter 125 gram
lelemak sayuran 75 gram
icing sugar 80 gram 
esen vanilla 1/2 camca
serbuk koko 2 sudu besar

Campurkan semua sekali dan pukul sampai kembang.


Masukkan bahan buttercream dlm piping bag dan paipkan di sekeliling kek.Taburkan cip coklat  di atasnye.Siap untuk dimakan.














8 comments:

  1. WAHHHHHHH tergoda iolls pada sugar2AN uolls buat ni...minta sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tinggal 2 biji lagi kat umah tu.Klu ade lagi i oll's bawakkan.Cume tak taula u oll's suke rasenye sbb very berkrim dan boleh menambahkan lelemak di body.hehehe...

      Delete
  2. Masa makan mana boleh ingat lemak dlm bada Ros. Kakak kakau coklat olah macam mana pun tetap suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...ha a la kak,mane nak ingat tu semua kan,janji konyang...

      Delete
  3. Omg! Menjejes iols tengok cupcakes tu. Rajinnyer cik rossa baking..overflow kekdahnyer.up lagi meleleh kat situ..rindu koranggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouch..i oll's ingat u oll's masih berkuntum kat sane.Rindu sgt ngan u oll's...bile agaknye u oll's nak bukak rumah u oll's tu agaknye.hehhee...

      Delete
  4. Replies
    1. Hehhehe....nanti i oll's check kt esbok mak masih ade lagi ke tak.Nanti ade i oll's bwkkan ye.

      Delete