Powered By Blogger

Monday, January 21, 2013

Masak lemak udang bersama pegaga



Selamat pagi....

Menu di hari minggu nak masak lemak.Tapi pikir punye pikir teringat ade ulam pegaga kat dlm peti ais tu.Daripada layu lunyai tak bermakan tu apakata buat masak lemak campur dgn udang.Menarik jugak tu.Makan pula bersama nasi putih yang hangat dan sambal belacan.Meleleh sgt.




Masak lemak ni i oll's campurkan dgn daun kunyit sedikit bagi baunye lagi wangi.Cara nak masaknye same dgn masak lemak yg biase tu.


Nilah menu tengahari i oll's..Kalau rase nak cube,leh la try beli daun pegaga tu.Memang banyak khasiat daun pegaga ni.Antaranye...

1) IA DAPAT MENGATASI PENYAKIT KENCING MANIS.

2) MENGURANGI KADAR LEMAK SETELAH MEGAMBIL SECARA. BERTERUSAN SELAMA 2 MINGGU. BADAN AKAN TERASA RINGAN DAN SEGAR.

3) MENGATASI SEMBELIT DAN ANGIN.

4) MELANCARKAN PEMBUANGAN AIR BESAR DAN MEMBANTU MENGELUARKAN TOKSID AKIBAT SEMBELIT.

5) MENURUN KADAR ASID URIK YANG BERLEBIHAN AKIBAT PENYAKIT GHOUT.

6) MENGHILANG KAN SAKIT KEPALA AKBAT MIGRAN.

7) MENGHALUS KAN KULIT DAN MENGATASI MASA ALAH PENYAKIT KULIT.

8) MENGUAT KAN SEL OTAK DAN BAIK UNTUK MINDA KITA SEMUA.

9) MENGUAT KAN IMUNISASI BAGI MENCEGAH PENYAKIT.

10) SANGAT BAIK UNTUK WANITA YANG MENGANDUNG DAN SETELAH MELAHIR KAN ANAK.

11) MENGATASI MASALAH KENCING MANIS DENGAN MENURUN KAN KADAR GLUKOS DAN MENYEMBUHKAN GENGREN.

12) MENCEGAH MASALAH KARDIVASKULAR.

13) BAIK BAGI WANITA YANG MENOPOUS DAN OSTEOPOROSIS.

14) JIKA ANAK2 KEMBUNG PERUT IA BOLEH DI RAWAT. MINUM AIR INI DI TAMBAH KAN MADU ASLI. INSYA  ALLAH..

15) UNTUK PENYAKIT KULIT SEPERTI - KURAP - GATAL2 - KUTU AIR - GENGREN. ( AMBIL HAMPAS TEH TERSEBUT DAN SAPU KAN PADA BAHAGIAN TERSEBUT.

16)UNTUK  BUASIR SETELAH DI MINUM - HAMPAS TEH TERSEBUT DI BUNGKUS DALAM KAIN PUTIH DI BUNGKUS KEMAS. KEMUDIAN DI SELIT KAN TEMPAT SAKIT DAN PAKAI SELUAR DALAM.

'' CARA-CARA MINUM NYA. KITA DI GALAK KAN MINUM SETIAP RENDAMAN SEBANYAK 3 KALI. SETELAH ITU BARU HAMPAS INI DI GUNA KAN. BUAT SAPU PADA TUBUH KITA.

AIR RENDAMAN JANGAN LAH TERLALU PANAS SETELAH DI MASAK BIAR KAN SELAMA 15 - 10 MINIT BARU LAH KITA RENDAM TEH HERBA PEGAGA INI.''

sumber dari http://zakariahashim.blogspot.com

10 comments:

  1. sedapnya..gulai lemak udang dengan daun pegaga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehla mencubanye..sedap dan bnyak khasiat.

      Delete
  2. WEH ROSSAAAAA.......sedapnya pegaga,dilemakkan pulak...lagi laaaa sedap!

    ReplyDelete
  3. amboii..sedap menu lunch awak..terliur kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leh la masak nanti ainim..simple je menu lunch kite.hehehe...

      Delete
  4. Kakak ni kan Ros makan pengaga bukan kerana tahu khasiatnya tapi sebab suka apa lagi aroma dia kan buat kakak makan tak ingat tau... ulam cecah sambal belacan pun dah sedap:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...memang sedap kak.Nak bertambah2 nasi dibuatnye.

      Delete
  5. perghh mmg terbaik lah...lama xmkn..hehe

    ReplyDelete